1 lutego 2016

Tort kakaowy z bezami i białą porzeczką


Na urodziny, na przyjęcie, na wyjątkowe spotkanie - pyszny tort kakaowy z chrupiącymi bezami w środku. Przepis nietrudny i dosyć szybki, efekt - oszałamiający. Ciekawe i niepowtarzalne połączenie trzech smaków - kakao, słodkiej bezy i kwaskowej porzeczki.

Składniki: 1/3 kostki masła (150g), 1,5 szklanki cukru, 3 jajka, pół szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4-5 łyżek kakao, masa czekoladowa/kakaowa w proszku*, mleko 3,5%, bezy, cukier puder i biała porzeczka do dekoracji.

*w przepisie polecam masę z proszku ubitą razem z mlekiem 3,% (do kupienia w każdym sklepie), ponieważ jest znacznie lżejsza od tradycyjnej masy przygotowanej na bazie masła. Dobrze komponuje się z bezami oraz intensywnym smakiem kakao.

Jajka ubić. Wymieszać z cukrem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia oraz wcześniej rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Na końcu dodać kakao i wymieszać za pomocą miksera na jednolitą masę. Przelać do okrągłej formy na ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto trochę opadnie i będzie relatywnie cienkie - nie należy się tym przejmować. Przekroić nożem w połowie dzieląc je na dwie części. Na pierwszą część nałożyć połowę wcześniej przygotowanej masy, następnie nałożyć bezy na całej powierzchni. Pokryć je kolejną porcją masy i przykryć pozostałą częścią ciasta.

Wierzchnią cześć ciasta obsypać cukrem pudrem i udekorować białą porzeczką razem z ogonkami (dzięki temu nie spadnie z tortu i będzie się ładnie prezentować).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz