14 października 2015

Róże z jabłek - ciastka


Wbrew pozorom przygotowanie ciastek w kształcie "róży" nie jest wcale pracochłonne czy trudne. Za to ciastka te robią duże wrażenie na gościach.

Składniki (na 6 ciastek): 2 jabłka, ciasto francuskie, 3 łyżki dżemu, sok z 1 cytryny, cukier puder do posypania, opcjonalnie: czerwony pisak cukrowy do dekoracji, forma i papilotki do babeczek.

Jabłka (nie obierać) pokroić na ćwiartki a następnie na cienkie plasterki (ok 2 mm). Włożyć je do szklanej miski z wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Miskę z jabłkami wstawić do mikrofalówki, by jabłka zmiękły (czas dostosować w zależności od mocy; mniej więcej 3 minuty). Jest to o tyle ważne, ponieważ twarde jabłka połamią się zamiast zgiąć.

Rozłożyć ciasto francuskie i przekroić je na 6 równych pasków. Każdy z nich posmarować cienką warstwą dżemu. Jabłka ułożyć kolejno na pasku ciasta, tak by górna część (ta ze skórką) plasterków wystawała poza ciasto. Następnie ostrożnie zrolować cały pasek. Jabłka powinny wygiąć się w kształt przypominający płatki kwiatu. "Różę" włożyć do papilotki, a następnie do formy do pieczenia babeczek. Dzięki temu ciastko nie rozpadnie się podczas pieczenia. Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku na 190 C przez ok 35-40 minut uważając, by nie przypaliła się górna część jabłek. W razie potrzeby obniżyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia.

Upieczone ciastka po ostygnięciu można dodatkowo udekorować czerwonym cukrowym pisakiem, malując samą górną część plasterków jabłek, by nadać im intensywnego koloru. Przed podaniem opruszyć róże cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz