14 października 2015

Pieczone pączki z lukrem i czekoladą

przepis na pieczone pączki
jak zrobić pączki bez smażenia
pączki z czekoladą
pączki pieczone w piekarniku

Pączki pieczone w piekarniku to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych. Ciut czasochłonne, ale wcale nietrudne w przygotowaniu. Smakują inaczej niż pączki z głębokiego tłuszczu, są trochę mniej miękkie od tradycyjnych, ale za to bardzo smaczne i ładnie wyglądają!

Składniki:1 szklanki mąki, 1 opakowanie drożdży instant, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka 1 jajko, 1 łyżka masła.

Wymieszać mąkę, cukier i drożdże. W rondelku podgrzać lekko mleko  i rozpuścić w nim łyżkę masła. Ciepłe mleko przelać do suchych składników, dodać roztrzepane jajko i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Ciasto wywałkować na wysokość ok. 0,5 cm, a następnie wykroić w nim koła za pomocą szklanki, a w nich z kolei wykroić jeszcze mniejsze kółka za pomocą małego kieliszka. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (bez termoobiegu) ok. 15-20 min.

Upieczone pączki po ostygnięciu polać lukrem (przepis tutaj) lub rozpuszczoną czekoladą i udekorować według uznania, np. płatkami migdałów, orzechami, albo kropelkami czekolady.

4 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy takich pieczonych, ale wyglądają mega apetycznie :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to koniecznie zachęcam do wypróbowania przepisu! Dzięki za komentarz :)

      Usuń