14 października 2015

Galaretka z panna cottą i owocami


Bardzo dobry i lekki deser. Ciekawa alternatywa dla klasycznej zwykłej galaretki. 

Składniki (na 6 małych porcji): 1 galaretka w proszku, 1 opakowanie śmietanki 30% (250 ml), 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżeczki cukru, woda, owoce do dekoracji. *do uzyskania efektu nachodzenia panna cotty na galaretkę potrzebna będzie forma na babeczki.

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, tj. wsypując proszek do gorącej wody i dokładnie mieszając. Przelać do małych, najlepiej wysokich i wąskich szklanek. Włożyć je do formy na babeczki i lekko przechylić, tak by galaretka zsiadła się "pod kątem". Odstawić i odczekać kilka godzin aż do stężenia. Następnie przygotować panna cottę; do małego rondelka wlać całą śmietankę, dodać cukier i podgrzać. Do gorącej śmietanki (nie gotować) wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odczekać chwilę i już chłodną śmietankę przelać do szklanek z galaretką. Ponownie odstawić do stężenia, ale już normalnie na stojąco, bez formy do babeczek. Przed podaniem udekorować drobnymi owocami - w przypadku koloru zielonego polecam maliny, borówki i kwi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz