29 września 2015

Najlepszy przepis na babeczki - pyszne i chrupiące


Niewątpliwie jest to najlepszy przepis na babeczki. Niezwykle prosty, szybki i tani w wykonaniu. Tu w wersji z lukrem malinowym. Nie ma możliwości, żeby babeczki się nie udały. Będą pyszne i chrupiące. Proporcje są idealne. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut. W dodatku na 12 dużych babeczek potrzebujemy niewielkiej ilości składników.

Składniki: 1 jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 szklanki cukru, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (można zastąpić sodą), ¾ szklanki mleka, 1/3 szklanki oleju, szczypta soli.

Jajko, mleko i olej wymieszać. Dodać do tego pozostałe składniki, które wcześniej również należy wymieszać w osobnej misce. Całość zmiksować  za pomocą miksera/blendera do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przełożyć za pomocą łyżki do brytfanki wyłożonej papilotkami (12 foremek). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 25 minut.

Przepis na lukier malinowy:
Do małego garnka/naczynia wsypać kilka łyżek cukru pudru. Dodać do niego ok. 1-2 łyżeczki syropu malinowego. Wymieszać do uzyskania bardzo gęstej masy. Uważać, by nie dodać za dużo syropu, ponieważ lukier będzie mieć zbyt płynną konsystencję i spłynie z babeczek. Postawić garnek na małym ogniu i lekko podgrzać. Kiedy lukier stanie się bardziej płynny przelać go na babeczki

1 komentarz: