28 września 2015

Kremowe ciasto z białej czekolady i z winogronami (bez pieczenia)


Proste i szybkie w przygotowaniu efektowne ciasto bez pieczenia na bazie białej czekolady. Lekkie, słodkie i bardzo dobre, w sam raz na wiosenne lub letnie dni. 

Składniki: Duża paczka biszkoptów (ladyfingers), 2 białe czekolady, śmietanka 30%, 3 łyżeczki cukru, pęczek winogron.

Biszkopty rozłożyć równomiernie na brytfance, wolne przestrzenie wypełnić mniejszymi lub pokruszonymi kawałkami. Białą czekoladę rozpuścić w garnku lub na patelni. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Dodać do ubitej śmietanki z cukrem. Całość wymieszać i przelać do brytfanki z biszkoptami. Ciasto wstawić do lodówki. Po ok. pół godziny pokryć je połówkami winogron.

Ciasto jest bardzo kremowe i ma lekką konsystencję. Bezpośrednio przed podaniem trzymać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz