29 września 2015

Kakaowe brownies bez czekolady z kameralizowaną skórką pomarańczy


Intensywnie kakaowe! W połączeniu z karmelizowaną skórką pomarańczy daje fantastyczny smak. Znacznie lepsze i lżejsze od brownies z czekoladą.

Składniki: 1/3 kostki masła (150g), 1,5 szklanki cukru, 3 jajka, pół szklanki mąki pszennej, 4-5 łyżek kakao / + skórka pomarańczowa, kilka łyżek cukru.

Jajka ubić. Dodać cukier, sól i mąkę. Następnie dodać wcześniej roztopione i przestudzone masło. Na końcu wsypać kakao i wymieszać na jednolitą masę.
Przelać do formy. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok 25-30 minut.

Pomarańcze dokładnie umyć, wyszorować. Zetrzeć skórkę na tarce na dużych oczkach. Skórka powinna być bardzo cienka. Przełożyć na patelnię, obsypać obficie cukrem i smażyć na małym ogniu przez ok 10 minut. Od czasu do czasu posypać dodatkowo cukrem i skropić lekko wodą. Skórka pod wpływem gorącego cukru powinna się zeszklić. Kiedy tak się stanie i po odparowaniu wody przełożyć bezpośrednio na ciasto. Można je wcześniej posypać cukrem pudrem. Przed podaniem odczekać chwilę (ok 20 minut) aż cukier pokrywający skórkę pomarańczową wystygnie. Skórka powinna być chrupiąca.

1 komentarz:

  1. Mmm, brownie, w dodatku z pomarańczą... Idealne na jesienne smutki :)

    OdpowiedzUsuń