29 września 2015

Chrupiące ciastka miodowe z masła orzechowego


Jeśli nie mamy w domu zbyt wielu składników, ale za to miód i masło orzechowe - możemy przygotować niesamowicie chrupiące i pyszne ciastka. Przepis można modyfikować w zależności od tego, co mamy pod ręką ;)

Składniki: 1 szklanka mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka masła orzechowego, 1 szklanka miodu, 2 łyżeczki sody.

Wszystkie składniki zmiksować i przelać na na blachę wyłożoną podkładką silikonową lub oprószona bułką tartą (ta pierwsza opcja jest lepsza, bo z łatwością “odkleimy” ciastka od blachy).

Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, następnie kolejne 15 minut w temperaturze 100 stopni, bądź pozostawić w wyłączonym, ale nagrzanym piekarniku na 50 minut do wysuszenia. Ciastka będą gotowe jeśli będą w dotyku twarde, jak np. herbatniki. Ostudzone ciastka pokroić albo połamać na części.

1 komentarz: